В цьому пості я поетапно опишу як будувався музей загиблих літаків. Від вибору місця і аж до відкриття. Все буде проілюстровано фотографіями.
- Чому в Хоросно? – часто запитують мене.
А все просто. Тому що я тут живу. І музей будувався поруч мого будинку. Дуже зручно з логістичної та організаційної точки зору. Якби прийшлося щоразу їздити на місце, то музей ще би тільки зараз відкривався.
Місце під музей
![]()
Ідея побудувати музей виникла одразу ж після першого знайденого
літака коло гори Яйко-Ілемське. І це не моя ідея. Люди писали в коментарях що добре було б це все в музей. Потім було багато інших літаків. Але точкою відліку є літак
HE-111 де ми ідентифікували екіпаж та встановили памятну табличку. З цього літака було дуже багато деталей. І я публічно заявив що ми відкриватимемо музей де всіх їх покажемо.
Експозиція музею до…
![]()
![]()
![]()
![]()
Я давно хотів мати в себе коло будинку купол. Це якось дуже футуристично, по космічному. А тут трапилася така гарна нагода як музей. То ж я нею і скористався. Вибір компаній, які роблять купола в Україні, невеликий. Віктор Павлів ще навесні рекомендував компанію
Eco-Pod. Я зїздив в Орявчик, подивився на їх роботу. І мені сподобалося! То ж лишив завдаток і став чекати.
Купол в Орявчику
![]()
![]()
Через місяць часу приїхала бригада і за два дні звела майданчик. Це половина вартості всієї конструкції. Майданчик зроблений з дерева, стоїть на шлакоблоках. Розмір 10 на 10 метрів.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Потім за пів дня хлопці змонтували сам купол. Спочатку зробили металевий каркас. Далі зверху на нього наділи чохол. Зроблений він, до речі, з якогось екологічно-чистого пластику. Тож всередині у музеї хімією не смердить навіть в жару. Далі вставили двері, дрібні елементи і готово!
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
http://www.youtube.com/watch?v=itXFdzzBzNgКінець літа. Я лишився зі своїм коханим куполом один на один. Питання як з нього і гори металобрухту в мішках зробити справжній музей? З чого почати?
Порадившись з Андрієм Кіряновим та Даниїлом Беріцьким ми зупинилися на концепції вертикальних стендів. Замовляємо звичайні рекламні стенди а на них вже навішуємо наші деталі. Крупні куски лежатимуть внизу.
![]()
Везу один стенд на пробу
![]()
Хто сказав що Джиммі це маленька машина!
![]()
Приміряю стенд під музей
![]()
Обговорюємо концепцію музею
![]()
![]()
Коли концепція була зрозуміла ми влаштували суботник. Зголосилося більше 10 людей. Відповідно перенесли всі деталі з дровітні в музей, перебрали і помили їх. Прокопалим траншею для електричного кабеля, порубали дрібні кущі та багато іншого. Дуже вдячний всім хто тоді прийшов і допоміг. Без Вас цього музею би не було.
Ранок. Початок робіт
![]()
Тут сортуватимуть деталі
![]()
Отримав диплом кваліфікованого автомийщика
![]()
Перевозимо все в музей
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Треба ці кущі забрати. Заступають весь вид
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Монтуємо перила
![]()
![]()
![]()
Юрко зголосився помогти з траншеєю під кабель
![]()
![]()
А ти чо не копаєш?

![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
А тепер почілити
![]()
Окрема подяка Андрію Кірянову молодшому. Він займався виготовленням літачка з уламків 12 збитих літаків, зварив підставку для двигуна, поробив тумби під стенди для великих деталей.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Краса!
![]()
Обдумуємо як зробити підставку для двигуна
![]()
А це тумба під крупні деталі
![]()
Крутиться!
![]()
Стоятиме тут
![]()
А ось і підставка готова
![]()
Кріпимо літак на місце
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Після суботника ми взялися за облагородження території. Потрібно було зробити доріжки, тумбу для літака і все таке. Найдешевший варіант це графій з цементом. Після дощу затвердіває і стає як бетоній
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Вересень і Жовтень місяць був весь в музейних роботах. Багато ентузіастів та волонтерів помагали на різних ділянках. Часто в мене і жили. Та й майстри, яких запрошував, теж працювали з завзяттям дізнавшись що роблять музей. Дуже вдячний дизайнерам за всі ці наклейки на стенди, вивіску, значки та таблички! Ваш дизайн реально крутий!
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Окремий і дуже важливий етап був виготовлення самих стендів. Всього їх є дванадцять. Ми спочатку розставляли деталі де які кріпитимуться. Потім свердлили тонкі отвори. Після чого тонким дротом привязували їх до стенда. На один стенд йшло зазвичай дві години. Тут я дуже вдячний хлопцям які приїжджали, ночували в мене і робили ці стенди. Сам би я точно не впорався.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Сільський голова знімає ролик
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
На завершення ми поставили відеокамери та сигналізацію і оголосили про відкриття.
Цей ще не збитий
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Знайшов столик для музею в тему з всім решта
![]()
Хлопці привезли шафу для цінних деталей
![]()
![]()
Готова експозиція
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Преса миттю рознесла це по інтернету і в день відкриття не було навіть де ступити. Але дружньою командою ми справилися та налагодили регулярну роботу музею після відкриття.
![]()
![]()
Команда музейників
![]()
![]()
---
Було
![]()
Стало
![]()
![]()