Колектор з Сихова
![]()
Де ми були
![]()
Сьогодні ми (
Саннімен та
Васіч і ще дехто) досліджували колектора на проспекті Червоної Калини. У нього (в)ходить весь Сихів включно з Клозельниками. Потім цей потік нечистот по вулиці Стуса впадає у
Полтву (коло Стрийського ринку та пам’ятника Грушевському). А далі через весь центр валить на очисні споруди. А так як Сихів це чи не єдиний район міста що має розділену дренажну(дощову) систему (
Зубру) і каналізацію (
Полтву) - то й запах у колекторі стояв особливо концентрований. Бо не було природніх джерел чистої води щоб його розбавити.
Люк номер 1
![]()
Людський ходок
![]()
Притока з вулиці Тернопільської
![]()
Ти ще тільки підходиш до закритого люку №1, а звук вже такий, ніби стоїш коло водопаду
в Полтві за Оперним. Відкриваю люк і з усієї дурі кричу до своїх колег "Та ну його нафіг!". Сильний низькочастотний гул збиває ритм мого серця та відбиває будь-яке бажання туди лізти. Я жартую. Після
ПЗК в мене вже є певний досвід, то ж нічого поганого статися не повинно. Тут є два відкриті люки, все новеньке та провітрюється. Вода десь далеко внизу і, на відміну від
Соляриса, впливати на мою свідомість не буде. Чи майже не буде... Бо, як і завжди, я вийшов звідти щасливий та заряджений.
http://www.youtube.com/watch?v=fcgGREbuEp0Люки в каналізаційній системі прийнято робити на стиках, бо саме там може щось підвести. Через люк можна буде спуститися і полагодити систему. Відповідно, на стику Тернопільської і Червоної Калини і стоїть одна ревізія. Діаметр десь 4 метри і має два круглих люки. В той шо ближче до дороги впадає колектор з Тернопільської. А другий призначений для спуску людей і має надійну металеву драбину глибоко під землю.
![]()
Маючи сонце що завжди світить прямо в люк мені вдалося все гарно дослідити.
![]()
Тут закінчується різкий спуск колектора на ділянці від Команчеро до WOG. Нахил колектора стає більш пологим, повторюючи рельєф вулиці Стуса. Перепад висоти між двома ділянками кілька метрів. Відповідно, потік колектора з вулиці Червоної Калини водопадом летить далеко вниз. Створюючи купу бризок та шуму.
В сторону вулиці Стуса йде пластикова труба діаметром 1 метр. Це десь як оранжева гірка в квАквАпарку. Води тут на дні, якщо впасти то вільно скотишся вниз аж до Стрийського ринку. Сімдесят відсотків труби заповнені повітрям. Його ззовні засмоктує течія води, що стрімко несеться вниз. Це відповідь на питання чим там дихати. Якшо є рух води і люк назовні то, гарантовано не задихнешся.
Стики викладені плиткою. Деяка вже повідпадала. А обіцяли 50 років

![]()
Ось Вам справжня чорна гірка в діггерському квАквАпарку Львова
![]()
Так падає вода з верхньої ділянки колектора.
![]()
Впадіння притоки з Тернопільської
![]()
Правда вміст самого колектор тут куди концентрованіший ніж у Полтва. Бо, як я вже говорив, нема природньої річки яка б розбавляла всі ці фекалії. Хоч вода тут і не піднімається високо, як у Полтві під час дощу, та вся драбинка вкрита аміачним слизом сіро-синього кольору. Цей слиз утворюється з бризок і конденсату. Якщо капне на відкриту ділянку шкіри, то пектиме наче кислота. Я за деякий час був звик до цього запаху, а от мої супутники скаржилися в машині на нього всю дорогу.
Тобто факт такий: запах тут значно сильніший ніж у Полтві. Ось Вам відповідь на сокровенне питання: «Чому завжди смердить внизу на Стуса?». Тому що там ця метрова труба впадає в значно ширший бетонний колектор. Зайве повітря разом з концентрованим ароматом Сихова витісняється назовні.
Після радянського
ПЗК колектор на Стуса виглядав мені як Швейцарія після відвідин санаторію «Смерічка» в Межибродах. Культурні оцинковані драбини, тверда пластикова земля, незакисші люки, чисто і рівненько всередині.
http://www.youtube.com/watch?v=5GIW2zXo2CIВдівши
фірмові жилетки ми були схожі на справжніх монтерів. Мимо якраз проходив
Святодій, подумки набиваючи барабанний ритм. Побачивши здалеку монтерів він вирішив підійти та спитатися чи можна поффтикати. Ото було моє здивування коли, піднявшись з першого колодязя, я помітив поповнення у нашій команді.
Перевіряю стан справ у Львівському метро
![]()
Точка номер 2 на карті
![]()
Фото з гуглмапс. Ще будується...
![]()
Далі ми піднялися до Султан-Палацу чи то па колишньої Їдальні, точка 2 на карті. Тут теж є два люки. І теж в колектор. На око метрів двадцять вниз. Це логічно, бо ж відходи Сихова мають текти вниз самі, без додаткової насосної станції. Відповідно, колектор повинен пролягати доволі глибоко під землею щоб знівелювати різницю у висотах. Вода в них рухається гравітаційним чином за
законом сполучених посудин. Якщо пустити труби буквою U то один кінець буде коло верхнього Шувару, а інший коло Полярону. І вода тектиме своїм ходом.
Притока від Полярону
![]()
Спуск на дно колодязя. перші кілька сходинок пластикові!
http://www.youtube.com/watch?v=THAy1CjT0woТут є три притоки. Одна йде від ЛьвівГолоду, одна із сторони вулиці Угорської та Полярону і найбільша від Сихівського моста. З Сихова, власне, виходять дві здоровенні труби. Вони вливаються у єдиний колектор діаметром один метр що йде далі вниз до вулиці Стуса.
Дві грубі труби зі сторони Сихівського моста
![]()
Вертикальна труба зі сторони Угорської від Полярону
![]()
Вертикальна труба зі сторони Угорської від ЛьвівГолоду
![]()
Чому тут дві труби а не одна велика? Думаю одну робили основну а іншу запасну. А потім Сихів розрісся і почали використовувати обидві на повну потужність.
При проектуванні
човна для зйомок ПЗК потрібно врахувати щоб він проходив такі от водопади.
![]()
Драбинка до Світла
![]()
Початок Чорної діггерської гірки в квАквапарку
![]()
Також стіни з гладкої плитки
![]()
Серед плюсів бачу повну відсутність сміття в обох колодцях. Я до такого не звик. Ні тобі лимончиків, ні презервативів. Навіть всюдисущих пластикових кульків не видно. Усюди чисто так ніби вчора тільки збудували. Думаю причина проста. Так як немає дощової каналізації, то й рівень води тут менш більш стабільний. Відповідно все сміття тече собі спокійно руслом вниз, ніде не застряючи.
http://www.youtube.com/watch?v=9HkWloShQEkНаостанок хочу подякувати
Саннімену за світло і чудові фото.
Васічу за компанію, відео та роль манекена для жилетки. І
Святодію, який не пропустив нагоди зарубати ломом головного палія входів.
![]()
![]()