Південно-Західний Колектор (Щитовий)

Автор Romchick, 03.03.2009 18:01:10

« попередня тема - наступна тема »

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

Romchick

Хотів я залізти в досить дивний колектор в парку. Але не вийшло. Драбина в колодці була дуже гнила, і трималась тільки з одної сторони. Як я почав спускатись, щось тріснуло і драбина відірвалась і полетіла вниз. Нащастя я ще тримався за конус і викарапкався наверх. Система досить глибока, як кидав сніжку, то вона летіла досить дооовго. На дні було сухо. Тепер найцікавіше: Спочатку я подумав, що то приточна вентиляція з якогось великого бомбаря


Але як підійшов ближче, то трохи здивувався, бо біля тої труби був люк




Пройшовся по парку і найшов по довжині 5 таких труб з люками, і ні в одному не було драбинки. З люків добре чути запах колектора і як внизу шумить якесь повітря. Цю систему пересікала звичайна каналізація, але не така глибока. Спустившись в неї нічого не побачив, тільки річку з какашок в трубі.


Які будуть припущення що то за система така?

zelja

де саме знаходиться та система

Romchick

В парку від Аеропорта і йде до Південного.

Golem

+1 Піду з Вами

99% шо це система каналізації яка йде з Володимира Великого - Наукової  геть в 5 парк і далі . Вентиляцію можна бачити ше на Ряшівській, навпроти підземного переходу в ліску на Курмановича. Давно планував в неї полізти, замість драбини можна використати мотузку 10мм, є в мене достатній кількості.
Дігери всіх країн єднайтеся!

Romchick

Супер! Тим більше в тих колодцях чуть нижче є ще одне опорне кільце, від якого вже йде надійніша драбина.
P.S. Зараз я майже постійно вільний, так що готовий лізти коли-небудь.

Golem

Спускалися ми якось з Богданом в подібну систему на Луганській. Люк в траві попри дорогу відкритий. Вниз йдуть надійні скоби. Вузький люк зразу переходить в широкий бетонний колодязь. Спускатися цілком комфортно. Три метри спуску і ми в невеличкій кімнатці. По одній стороні йде підвищення з поручнями, в кінці підвищення сходи вниз. Скоби з колодязя йдуть прямо на це підвищення. Спускаємся метр сходами бачимо майданчик півтора метри на півтора метри. Тут йдуть жолоби і сходяться три труби. Одна йде паралельно Луганській, десь 60см в діаметрі. В розріз вливається менша з сторони колії. І ше мацьопка з дренажу дороги. І все :( Думаю шось подібне буде і там. Хіба шо діаметри більші.

ПС: ШО за питання. Аськи нема?

Дігери всіх країн єднайтеся!

explorer

Колись облазив весь парк в пошуках тих колодязів. Більшість подібних колодязів були схожі на дренаж, і літом у них весело текла вода, котра місцями навколо просто утворювала здорові калюжі. Я думав, що це система, що понижує рівень грунтових вод в тому районі. На користь того, що це дренаж, влаштований з метою осушення ділянки говорить те, що з мап різних років видно, що ця ділянка знаходиться в сідловині, по ній текли струмки, які місцями затоплювали місцевість.

Так ця місцевість виглядала колись (назви файлів відпоівдають рокам). Точки 1-4 мають однакові координати на всіх картинках.
Фотографія - один з колодязів літом - вода переливається прямо зверху.

На фото Romchick-а витяжка якої ще не було рік-два тому як мінімум. Очевидно щось вимагало її встановлення.

explorer

Ще одна дивна річ - це все знаходиться рівно на одній лінії з витяжками колектору (мабуть "південно західного") на початку і кінці Ряшівської. Наступні ВШ на Курмановича (на фото праворуч там ще якась напівзакинута станція перекачки (? мабуть)), і кілька є у П"ятому парку (на фото) і далі за Левандівкою в сторону Шевченка. Думаю пройтись по всім ВШ, оскільки місця пам"ятаю погано.
Літом амбре від них вражаюче концетроване %)

Golem

Якшо є драбина - значить туда спускалися. Якшо спускалися - значить було чого. Вода з дренажки мусить кудась відводитися. Найімовірніше - в каналізацію. Так шо якшо дозволить діаметр труби - можна нею пробратися в головний колектор. Далі по обстановці.

Попри всі вентшахти шо на фотках ходив неодноразово. Вид з Гугла І в тій будці справа теж був. Там Бомжі лежали і купи сміття. А також бездомні собаки. Більше нічого не було. Хіба шо в підлозі під сміттям.

Пройтися треба і назовні по вентканалам, і спробувати спуститися всередину. На цей раз обовязково з протигазами. Бо на відміну від Полтви тут входів-виходів не так вже і багато. Плюс то не річка, концентрація випарів буде значно вищою.
Дігери всіх країн єднайтеся!

Varjat

Golem, Golem  ;D як то кажуть вчи-вчи, одні двійки!!! я ж свого часу вже згадував на "бескиді" про каналізаційну систему в  парку поруч з аеропортом!!!

Цитуватианалогічні входи до каналізаційної мережі є поруч з парканом ЛАЗ з боку вулиці Хуторівка, тобто від перехресття вулиць Стрийська-Наукова а також зо два таких входи в парку біля Південного ринку (в парку висота тунелю близько 12!!! метрів) але лазити у них не те що не рекомендується а КАТЕГОРИЧНО ЗАБОРОНЕНО  оскільки на Стрийській, Новому Львові, Науковій, Володимира Великого та на Виговського як і у всіх топографічно "верхніх",південних районах міста є накопичувальні колектори які в момент заповненя до потрібної межі відкривають шлюзи і разом випускають тисячі кубометрів води за кілька хвилин!!!!!!!!!! напор такий що мабуть і грузовик змило б  тут вірна смерть оскільки навіть пройшовши кілька метрів від входу можна не встигнути добігти назад і врятуватись від шаленної течії!!! у парку поруч з Південним такий вхід знаходиться біля гаражних комплексів недалеко від аеропорту, там поруч ще озерце невелике і залізобетонний стовпчиковий каркас розпочатої споруди  так от там колектор відкритий в принципі і має поміст, якщо дивитись з фонариком донизу то дзюрчить маленька річечка по щиколотки але періодично з гулом як метро прилітає "велика вода" аж дивитись страшно

Цитуватисправа у тому що серед багатьох львівян побутує хибна думка немовби всі стоки потрапляють до Полтви  проте практично усі "спальні" райони мають свою каналізаційну зав'язку, як правило спільну!!! тому ці стоки на рівень води у Полтві не впливають, наприклад з Стрийської, Наукової, Виговського і Патона стоки взагалі потрапляють у річку Верещицю!!! і так ще купа районів мають альтернативні системи водовідведення  на сайті міськвиконкому мала б лежати карта систем водопостачання та водовідведення міста Львова
Alea jakta est...

Golem

Я про той пост памятав, Чекав поки ти сам напишеш. :) Не хочу шоб форум перетворювався в мій блог. Пост дійсно цікавий і інформативний, але в ньому є кілька неточностей.

Про то, куда всі стікають - читай тут Взято, як ти і кажеш, з сайту міськради і виставлено на форум ше вчора. Чітко написано шо:
"
В зв'язку з складностями рельєфу міста каналізаційні стоки з Чорноморського басейну (південна і південно-західна частини міста) за допомогою каналізаційних насосних станцій (КНС) та напірних колекторів сплавляються в південно-західний щитовий колектор глибокого залягання, який з'єднаний з головним каналізаційним колектором міської каналізації "Полтва".
"
Думаю питання закрито :)
Дігери всіх країн єднайтеся!

Varjat

      Система про яку ти говориш лише недавно завершена а ця про яку говорив я стара, зав'язана на річці Верещиці!!! Варто запитати будь-якого "роботягу" з міських каналізаційних мереж  і майже кожен з них якщо не був у тій системі то знає про неї!!! те що десь про неї не згадується не свідчить про те що її не існує!!! тим паче що в ї реальності можна пересвідчитись наочно але щераз наголошую НЕ СПУСКАЮЧИСЬ!!!  Таким   напором  не   те  що   людину  на  мотузці   розірве!!! 8)  І вентиляційні шахти там не для вентиляції а для виходу газів і усунення надлишкового тиску!!! Уявляєш ж мабуть що б відбулось якби кілька тисяч кубометрів стоків різко почали рухатись  шахтою з по суті вибухонебезпечними випарами, якщо б не було ВШ!? від стиснення вони б вибухнули!
        Зараз цю систему частково розгрузили з здачею в експлуатацію нової!!! Якщо колись вона працювала автоматично та систематично  то зараз шлюзи відкриваються лише кілька разів на добу, більшість з яких припадає на ніч! Можливо памятаєш на бескиді юзер з ніком "Ioan 85"  так от він живе в районі Городоцької-Патона  в безпосередній близкості до допоміжних споруд системи і має "щастя" "насолоджуватись" випарами які витісняються тиском води що мчить шахтою! так от зокрема й за його словами відкриття шлюзів відбувається кілька разів на добу внаслідок чого кількатисячний район прилеглий до системи має нагоду щоразу втішатись "пахощами"!  ;D
         За словами керівника одного з великих підприємств, що користуються цією системою вона перманентно на 60% була створена для стоку технічних вод усіх підприємств що прилягають до неї а це парканадцять не маленьких заводів зокрема й ЛАЗу з  сумарною кількістю працівників  в кілька десятків тисяч! за совка звісно ж оскільки зараз на їх території як правило орендарі та й виробничі потужності втрачені! і лише на 40% для стоку каналізаційних вод житлового сектору цих районів!         
          "Дехто" навіть подейкує про те, що з танково-ремонтного заводу тунелем на позицій могла спокійно пройти колона бронетехніки! Як це можна убло втілити у життя я звісно ж слабо уявляю проте зважаючи на совкову оборонну параною і масштабні будівництва з нею пов'язані мені особисто не важко повірити у реальність такої гіпотези!  ;D 8)
Alea jakta est...

Golem

Цікаво.

А де очисні споруди біля Верещиці? Мож показати на гуглмапі? І ше було б цікаво побачити напірні колектори і накачувальні станції у Львові. Цікаво, як вони реалізовані з технічної точки зору.

Ну і нашо тоді ті люки поробили якшо спускатися не можна? Шось тут не то. Плюс нові будинки мусять якось підключати, поломки усувати, затори пробивати. Значить ходити якось можна.
Дігери всіх країн єднайтеся!

Varjat

         По-перше, саме для житлової забудови й спорудили згадувану тобою нову систему  а  ця система споруджувалась для промислового призначення і на момент її спорудження прилеглі до неї райони були не щільно забудовані!!! тим паче й зараз до неї нічого не підключають! і наскільки я зрозумів ця система працює шляхом створення тиску накопиченням вод і їх подальшого спуску і насосних станцій в основній шахті як таких не передбачено!
          По-друге, які можуть бути поломки в тунелі з  в середньому 12-ти метровим діаметром!?  8) кусок танка застрягне!? 
           Люки наскільки ше й я памятаю закривались решітчатими кришками щоб повітря виходило з шахти проте їх металозбирачі вже давно поцупили а як уже згадувалось східців на спусках немає, їх пообрізали щоб ніхто не спускався знову ж таки  як мені відомо після інциденту з летальним закінченням! загинула дитина чи то в кінці 90-их чи початку 2000-них! я й сам в середині девяностих там грався будучи малим, тритонів поруч в калабанях ловили  ;D
           А    щодо "ходити якось можна" то я за право кожного на добровільну і тупу смерть, до того ж можливо премію Дарвіна посмертно отримаєте!!!  ;D З залишків власної совісті я відповідальність так би мовити зняв - тепер ваш вихід!!! 

          На гугл мапі й сам спробую пошукати найближчим часом а наразі спати лягаю! це в вас ранок а у нас от по першій уже кілька хвилин!  ;)
Alea jakta est...

Ioan85

Цитата: Varjat від 05.03.2009 23:12:42
    Зараз цю систему частково розгрузили з здачею в експлуатацію нової!!! Якщо колись вона працювала автоматично та систематично  то зараз шлюзи відкриваються лише кілька разів на добу, більшість з яких припадає на ніч! Можливо памятаєш на бескиді юзер з ніком "Ioan 85"  так от він живе в районі Городоцької-Патона  в безпосередній близкості до допоміжних споруд системи і має "щастя" "насолоджуватись" випарами які витісняються тиском води що мчить шахтою! так от зокрема й за його словами відкриття шлюзів відбувається кілька разів на добу внаслідок чого кількатисячний район прилеглий до системи має нагоду щоразу втішатись "пахощами"!  ;D

А ось і я, давненько нечував тих запахів))) В тому парку з 5-ти років частенько любив гуляти, нажаль занадто пізно з"явилися цифрові фотопарати, багато чого цікавого можна було зафоткати,  каналізаційні ріки котрі тікли в прокопаній канаві і втікали в дирку діаметром 1 метр (куди страшно було глянути)...  Коли десь щось забивалось то в інших місцях витікало ;D , також там працював дядько "каналізаторщик" з лопатою (розчищав затори і "удосконалював" русло) - він нам вповідав легенди, що коли часто були дощі, ті "ріки" говна витікали з берегів і копиці місцевих жителів починали плисти.

    В тому парку була споруда, схожа на гірничо-видобувну шахту але в мініатюрі, в ній знаходився ліфт, та сходи вниз. На поверхні була вагонетка, фрагменти колій, та бетонні фрагменти конструкцій тунелів, з котрих складались кільця,  коли заглядали в шахту було чути гул води, хоча в самій шахті нічого не тікло. Десь в 2003 році демонтували споруду, на її місці лишилася яма з бетонними стінками, в ній знаходився тунель діаметром 2-2.5 метра, колія і вагонетка. Мені з братом залишкі того всього вдалось зафотографувати.

PS. А та річека справді впадала у Веречицю (вона тікла під злітною смугою аеропорту і впадала в той потічок, що тече через Зимну воду і далі у Верещицю, без ніяких очисних споруд). Не знаю точно, куди вона тече зараз (чи і далі старим маршрутом, а чи її доєднали до того тунелю), але за самим аеропортом і донині плине неочищена "річка вонючка", отже певна частина каналізації все одно туди потрапляє.








Varjat

         На фото один з вузлів системи походу!!!  стільки бетону на просту каналізацію точно б ніхто не витрачав! як ви гадаєте!?  ;)
         Доречі гіпотезу про використання системи військовими особисто я вважаю такою, що має право на життя оскільки з південних та східних районів міста потрібно ж було  у екстрених випадках дістатись до аеродрому!!! та й не виключено що від будівлі споруджуваної для тодішнього Управління КГБ на Стрийській (зараз приміщення займає Державна податкова адміністрація) в силу специфіки організації яка повинна була в ній базуватись  вів якийсь тунель що сполучав дані приміщення з "системою"!!!
          За совка могли збудувати будь-що, а зважаючи на "методику обміну інженерними військами" до прикладу зі Львова в Хабаровськ і з Сургута у Львів, інформація про такого роду будівництво не виходила за поріг відповідних відомств!!!  8)
Alea jakta est...

Golem

дякую. Справді цікава інформація. І фото гарні. Правда неясно, якшо воно тече під аеропортом, то нашо ті тунелі на Ряшівській - 5 парку? Плюс 2 метрова труба для маленької річечки то закруто. Думаю під аеропортом може текти ше шось інше. Але це таке, гіпотези. В поїздку по огляду вентиляції включимо і потічок за аеропортом :) Тільки най от сніг зійде
Дігери всіх країн єднайтеся!

Varjat

       Не виключено, що  тунелі на лінії Левандівка-"П'ятий парк"-Ряшівська  це аналогічні підходи до того ж таки аеропорту проте вже з західної сторони ще й зважаючи на ту обставину що там базується не лише цивільний а й військовий аеродром!!! При чому  як я уже говорив, тунель на фото  Ioanа85 по суті швидше за все відгалуження основної системи, оскільки в тунелі який  я бачив  в 90-их, кількасот метрів південніше і ближче до паркану аеропорту спокійно б помістилась вантажівка! А стількох метрове бетонне перекриття склепіння тунелю цілком можливо призначене саме для уникнення завалів при до прикладу прямому авіаударі!!! Каналізацією б ніхто так не переймався! Чи можливо хтось думає що совкам не було куди бетон дівати!?  ;)
Alea jakta est...

Golem

Твоя думка цілком слушна. Про товщину перекриття. На жаль в мене поки шо не виробилася одна загальна модель того всього. Треба їхати і самому все дивитися.
Дігери всіх країн єднайтеся!

Ioan85

Цитата: Varjat від 09.03.2009 12:31:32
        При чому  як я уже говорив, тунель на фото  Ioanа85 по суті швидше за все відгалуження основної системи, оскільки в тунелі який  я бачив  в 90-их, кількасот метрів південніше і ближче до паркану аеропорту спокійно б помістилась вантажівка! А стількох метрове бетонне перекриття склепіння тунелю цілком можливо призначене саме для уникнення завалів при до прикладу прямому авіаударі!!! Каналізацією б ніхто так не переймався! Чи можливо хтось думає що совкам не було куди бетон дівати!?  ;)

Я з 90-тих років з того парку і не вилазив, більшого за той тунель там немає, а в " кількасот метрів південніше і ближче до паркану аеропорту" там відкрите русло котре через трубу протікає під аеропортом і йде вздовж озера.
Колись в 90 роках тяглася металічна труба діаметром 30 см, вона обминала військову частину і приблизно слідувала маршруту тунелю але йшла вздовж доріг, фрагмент тої труби можна знайти під вулицею любінська, біля військової частини в трубі стирчав патрубок з краником, звідти сяпіло повітря під тиском...

В тому парку (недалеко від шахти) вздовж маршруту слідування труби, на різній відстані від неї, також були вертикальні свердловини. Додаю знімок "Гугль Ерс" з приблизно проставленим маршрутом слідування відомих мені вентиляційних отворів. Найдальші, з мені відомих, знаходьться - з одного боку в П'ятому парку а з другого - там, де зараз будують Леополіс. Очевидно, що той тунель іде кудись далі в обидва боки, але про це мені не відомо.
Іще додам, що в парку знаходилася доволі розгалужена "багатоповерхова" каналізаційна система, де іноді з одного люка каналізаційна вода перетікала до іншого. Також, недалеко від шахти часом проривало якусь трубу з чистою водою, що тікла цілодобово, хоча в інтенсивності потоків каналізації завжди була періодичність відповідно до графіку подачі води...
Відкрита каналізація тікла іншим шляхом, одне русло приблизно від місця перетину Любінської і Виговського, а інше - від теперішнього Південного. На теплих поверхневих потоках каналізаційного лайна зимували-грілися дикі качки, а іще там іноді з"являлися дядечки в чоботах, що бродили в тих канавах по-коліна і просівали каналізаційний намул в пошуках червячків-"трубочніків", яких вони потім продавали на базарі як наживку для риби.

Підземний тунель проходить під колишньою ВЧ, що знаходиться недалеко від аеропорту, про яку вже написано тут http://explorer.lviv.ua/forum/index.php/topic,153.0.html (дивно як військові дали на то дозвіл), але припустити якесь "військове призначення" того всьго мені важко.








85 Гості, 1 Користувач